Ugroženi interesi
27

Kina vrši pritisak na Iran da zaustavi napade Huta u Crvenom moru

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineski zvaničnici zatražili su od svojih iranskih zvaničnika da pomognu u obuzdavanju napada na brodove u Crvenom moru od pripadnika pokreta Huti koje podržava Iran, ili rizikuju da naruše poslovne odnose s Pekingom, rekli su za Reuters četiri iranska izbora.

Razgovori o napadima i trgovini između Kine i Irana vođeni su na nekoliko nedavnih sastanaka u Pekingu i Teheranu, rekli su iranski izvori, odbijajući da navedu detalje o tome kada su se dogodili ili ko je prisustvovao.

"U suštini, Kina kaže: 'Ako su naši interesi na bilo koji način oštećeni, to će utjecati na naše poslovanje s Teheranom. Zato recite Hutima da pokažu suzdržanost'", rekao je jedan iranski zvaničnik koji je ukratko izvijestio o razgovorima.

Napadi, za koje Huti tvrde da su izraz podrške Palestincima u Gazi, podigli su troškove transporta i osiguranja tako što su prekinuli ključnu trgovinsku rutu između Azije i Evrope koju naširoko koriste brodovi iz Kine.

Kineski zvaničnici, međutim, nisu dali nikakve konkretne komentare o tome kako bi trgovinski odnosi Pekinga s Iranom mogli biti ugroženi ako Huti nastave napade, rekli su iranski sagovornici za Reuters.

Oni su dodali da je Peking jasno stavio do znanja da će biti veoma razočaran Teheranom ako bilo koji brod povezan s Kinom bude pogođen ili na bilo koji način ugroženi interesi zemlje.

"Kina je iskreni prijatelj zemalja Bliskog istoka i posvećena je promicanju regionalne sigurnosti i stabilnosti i traženju zajedničkog razvoja i prosperiteta", odgovorilo je ministarstvo vanjskih poslova Kine na upit novinara Reutersa o sastancima sa predstavnicima Irana.