Učestvovali u pregovorima
10

Kina uvjerava Rusiju da ostaje nepristrasna po pitanju rata u Ukrajini

A. Ku.
Wang Yi, ministar vanjskih poslova Kine
Wang Yi, ministar vanjskih poslova Kine
Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi rekao je da Peking ostaje nepristrasan po pitanju rata u Ukrajini, dan nakon što je kineska delegacija učestvovala u međunarodnim pregovorima o okončanju sukoba.

U telefonskom razgovoru, Wang je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu naglasio da su Kina i Rusija "pouzdani dobri prijatelji i partneri".

"Po pitanju ukrajinske krize, Kina će podržavati nezavisan i nepristrasan stav, zvučati objektivno i racionalno, aktivno promovirati mirovne pregovore i nastojati tražiti političko rješenje u bilo kojoj međunarodnoj multilateralnoj prilici", rekao je Wang.

Poziv je uslijedio nakon dvodnevnih razgovora čiji je domaćin bila Saudijska Arabija, gdje se 40 zemalja, uključujući ključne saveznike Ukrajine, Sjedinjene Američke Države, Britaniju i Njemačku, kao i Indiju i niz bliskoistočnih zemalja, sastalo da razgovaraju o rješavanju sukoba.

Grupa se složila oko važnosti međunarodnog dijaloga za pronalaženje zajedničkog osnova koji će utrti put miru, navode zvanični saudijski mediji.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici dugo su izražavali nadu da bi Kina i njen lider Xi Jinping mogli imati značajnu ulogu u guranju Moskve ka miru.