Tokom azijskog samita
98

Kina upozorila SAD da bi proglašenje nezavisnosti Tajvana dovelo do rata

S. M.
Fot: Shutterstock
Fot: Shutterstock
Kina je upozorila SAD da će svaki pokušaj da Tajvan učini nezavisnim od Kine pokrenuti vojnu akciju vojnih snaga Pekinga.

Kineski ministar odbrane Wei Fenghe sastao se sa svojim američkim kolegom Lloydom Austinom na marginama azijskog sigurnosnog samita u Singapuru. Odvajanje Tajvana od Kine ne bi ostavilo kineskoj vojsci drugog izbora osim da se "bori po svaku cijenu", rekao je Wei.

Austin je kasnije nazvao kinesku vojnu aktivnost "provokativnom, destabilizirajućom". On je rekao da je rekordan broj kineskih aviona koji lete u blizini ostrva skoro svakodnevno, što "podriva mir i stabilnost u regionu".

Kina gleda na Tajvan kao na sastavni dio kineske teritorije, stav koji je naveo Weija da osudi američku prodaju oružja Tajvanu.

"Ako se itko usudi odvojiti Tajvan od Kine, Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) neće imati izbora nego se boriti po svaku cijenu i slomiti svaki pokušaj 'nezavisnosti Tajvana' i zaštititi nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Wei.

Austin je rekao da su SAD posvećene održavanju statusa quo - priznavanju Pekinga kao jedine vlade Kine i suprotstavljanju nezavisnosti Tajvana. On je insistirao da ne smije biti pokušaja da se napetosti riješe silom.

Bio je to prvi sastanak šefova odbrane SAD-a i Kine i trajao je skoro sat vremena, na sigurnosnom samitu Shangri-La dijaloga. Wei je rekao da su razgovori "prošli glatko", a obje strane su ih opisali kao srdačne. Austin je govorio o važnosti održavanja potpuno otvorenih linija komunikacije sa kineskom vojskom, kako bi se izbjegao bilo kakav nesporazum.

Krajem maja Tajvan je istakao da je rasporedio borbene avione kako bi upozorio 30 ratnih aviona koje je Kina poslala u svoju zonu protivvazdušne odbrane. Incident je označio najveći kineski upad od januara. U incidentu su učestvovala 22 tajvanska lovca, kao i avioni za elektronsko ratovanje, rano upozoravanje i protivpodmorničke letjelica, saopćilo je tajvansko ministarstvo odbrane.