Svijet
0

Kina: Uhapšena tri službenika zbog sudara vozova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Kinu su u nedjelju uhašena trojica željezničkih službenika, nakon sudara dva brza voza u kojem je poginulo 35 osoba, saopćile su vlasti.

Jedan brzi voz je u subotu navečer udario u drugi koji je ostao bez električne energije u najsmrtonosnijoj željezničkoj nesreći od 2008. godine, prenosi Reuters.

Nestanak električne energije onesposobio je sistem sigurnosti čije je uloga da upozori vozove o zaustavljenim lokomotivama koje se nalaze na šinama.

Timovi za spašavanje i vatrogasci sa bagerima u potrazi su za preživjelim. Državna televizija izvještava da su iz olupima izvučena dva dječaka.

U oba voza su u subotu prevozila 1.630 putnika u trenutku sudara na mostu blizu grada Wenzhou u provinciji Zhejiang udaljenoj oko 1.300 kilometara južno od Pekinga.

  • Vlasti su brzo odreagovale na bijes javnosti tako što su uhapsile glavnog i odgovornog Ureda za željeznice u Shanghaiu, njegovog zamjenika kao i šefa komunističke partije u tom uredu, rekao je ministar za saobraćaj i komunikacije Wang Yongping.

  • Te tri osobe će također biti podvrgnute istrazi, dodao je on.

Yongping je istako da bi rukovodioci željeznice trebali preuzeti najveću odgovornost za uzrok ove nesreće. Mnogi će pomisliti kako je ova nesreća uzrokovana zbog nedostatka sigurnosti na brzim vozovima. Uprkos tome ja vam garantujem da je tehnologija kineskih brzih vozova u skladu s najnovjim standardima, izjavio je Wang Yongping na pres-konferenciji u Wenzhouu.

Spasioci su u nedjleju pronašli još osam tijela žrtava, pa je do sada ukupna broj žrtava 43.