Pokrenuta istraga
4

Kina: U snažnoj eksploziji u fabrici poginule najmanje dvije osobe, 30 povrijeđenih

Klix.ba
(Foto: AFP)
Najmanje dvije osobe su poginule, a barem 30 ih je povrijeđeno u snažnoj eksploziji koja se dogodila u fabrici u kineskom gradu Ningbu.

Do eksplozije u fabrici u distriktu Jiangbei je došlo oko 9:00 sati po lokalnom vremenu, a skušile su se i neke okolne zgrade. Kineski državni mediji javljaju da je najmanje 30 ljudi smješteno u lokalne bolnice, kao i da spasilačka operacija još uvijek traje.

Fotografije i snimci s mjesta eksplozije prikazuju kako spasilačke ekipe nose ljude s mjesta na kojem su samo ostaci zgrada i uništeni automobili. Mediji javljaju da su dvije povrijeđene osobe u teškom stanju.

Policija je saopćila da je pokrenuta istraga kako bi se ustanovio uzrok eksplozije.

Ningbo je grad koji posjeduje veliku međunarodnu luku te je poznat po proizvodnji dijelova za automobile. U ovom gradu se nalazi sjedište kompanije Geely, koja je vlasnik švedskog proizvođača automobila Volvo.

Mediji su javili da je do eksplozije došlo u industrijskom dijelu te da su okolne oštećene zgrade bile već prazne s obzirom na to da je planirano njihovo rušenje. Neki mediji tvrde da su eksploziju uzrokovale boce plina.

Zbog snažne eksplozije su popucali prozori na zgradama koje se nalaze u radijusu od jednog kilometra.