|

Kina: U incidentu ubijeno 11 Ujguri muslimana, Peking tvrdi da je riječ o terorizmu

Kina: U incidentu ubijeno 11 Ujguri muslimana, Peking tvrdi da je riječ o terorizmu
14
Klix.ba
29.11.2014. u 16:00
18
komentara
14

dijeljenja
Kina: U incidentu ubijeno 11 Ujguri muslimana, Peking tvrdi da je riječ o terorizmu Foto: AFP
Zapadni kineski region Xinjiang potresao je navodni teroristički napad u kome je život izgubilo najmanje 15 osoba.
Riječ je o posljednjem valu međuetničkog sukoba koji je u posljednjih godinu dana oduzeo više desetina života

Novinska agencija Xinhua javila je da se napad desio u petak u jednoj pijačnoj ulici u okrugu Shache. U istom okrugu državna novinska agencija izvještavala je o julskom masakru kada je navodno 96 osoba izgubio život, uključujući 59 napadača.

Portal Tianshan izvještava kako su napadači u petak bili naoružani eksplozivom i noževima. Xinhua izvještava da je među 15 mrtvih 11 napadača, dok policija u Shache odbija da potvrdi ili negira navode.

U regionu Xinjiang tinja nasilje između manjinske etničke grupe Ujguri i etničkih Han Kineza, a zbog politike centralnih vlasti u Pekingu.

Ipak, Peking negira da se u toj provinciji dešavaju klasični sukobi te ističe da je riječ o terorističkim napadima koje organizuju pripadnici muslimanske etničke manjine. S druge strane Ujguri tvrde da se policija prema njima ponaša diskriminatorski i da vrši ugnjetavanje stanovništva za vrijeme protesta protiv vlasti.

Razlike u izvještajima idu toliko daleko da američki izvori tvrde kako se u julu uopće nije desio teroristički napad već policijska brutalnost koja je dovela do smrti najmanje 20 Ujguri muslimana.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...