Nove tenzije
3

Kina tvrdi da je američki ratni brod bez dozvole uplovio u područje Južnog kineskog mora

V. K.
Američki ratni brodovi ponovno u Južnom kineskom moru (Foto:Twitter)
Američki ratni brodovi ponovno u Južnom kineskom moru (Foto:Twitter)
Zvaničnici kineske vojske saopćili su kako su Sjedinjene Američke Države napravile još jedan u nizu međunarodnih prekršaja te da su sa jednim ratnim brodom bez dozvole ušli u područje Južnog kineskog mora.

Ovo je još jedan u nizu incidenata između dvije sile koje već duži period vode niz sporova vezanih za područje Tajvana te Južnog kineskog mora.

Komanda kineske vojske u području Južnog kineskog mora je saopćila kako je američki ratni brod "USS Curtis Wilbur" bez dozvole kineske vojske ušao u područje Paracelskih ostrva koja se nalaze u području koje predstavlja predmet spora između Kine, Tajvana i Vijetnama.

Osim toga, kineska vojska je saopćila kako američki ratni brod pratili i američki borbeni avioni.

"Kineske vlasti se protive ovoj američkoj akciji i smatraju kako ulazak američkog broda krši kineski suverenitet i podriva stabilnost regije", prenosi Reuters.

S druge strane, američka mornarica je izdala saopćenje u kojem se navodi kako Sjedinjene Američke Države sprovode akcije koje održavaju slobodu plovidbe kao jedan od temeljnih principa.

"Sve dok neke zemlje nastavljaju s ostvarivanjem pomorskih zahtjeva koji nisu u skladu s međunarodnim pravom, Sjedinjene Američke Države i dalje će braniti ta prava i slobode. Niti jednog člana međunarodne zajednice ne treba zastrašivati ili prisiljavati da se odrekne svojih prava i sloboda.

Također, istakli su kako su sve vojne operacije u Južnom kineskom moru u skladu s međunarodnim pravima.

"Američke snage svakodnevno djeluju u Južnom kineskom moru više od jednog stoljeća. Djelujemo u koordinaciji s istomišljenicima i partnerima koji dijele našu posvećenost održavanja slobodnog i otvorenog poretka koji promovira sigurnost i prosperitet. Sve naše operacije osmišljene su tako da se izvode u skladu s međunarodnim pravom i jasno pokazuju da će Sjedinjene Američke Države letjeti, ploviti i raditi tamo gdje to međunarodno pravo dopušta bez obzira na trenutne događaje", istakli su iz američke mornarice.