Svijet
0

Kina traži ubrzanje šestostranih pregovora o Sjevernoj Koreji

FENA
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je zatražilo od svih zemalja angažiranih u naporima denuklearizacije Sjeverne Koreje da rade više na ostvarenju toga cilja.

"Kineska srtrana će igrati konstruktivnu ulogu u denuklearizaciji Korejskog poluotoka, održavanju mira i stabilnosti na njemu", izjavio je novinarima ministar vanjskih poslova Yang Jiechi.

Rszgovori u kojima učestvuju Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Japan i dvije Koreje zakočeni su zbog tvrdnji da Sjeverna Koreja nije u potunosti objavila sve svoje nuklearne programe. Komunistička zemlja demontirala je svoju najveću nuklearnu centralu ali također treba objaviti svoje nuklearne programe.

Glavna tačka spora je američka optužba da je lista nuklearnih aktivnosti koje je pružila Sjeverna Koreja nekompletna jer nije uključila program obogaćivanja urana i nuklearnu saradnju sa Sirijom. Sjeverna Koreja negira obje optužbe.

Yang je tražio od svih strana da budu strpljive i učine pojačane napore na provedbi druge faze, javila je Xinhua.

On je izjavio da će se glavni američki pregovarač Christopher Hill uskoro sastati sa sjevernokorejskim kolegom Kim Kye-gwanom, u trećoj zemlji.

Osim toga, novinska agencija Yonhap javila je da je južnokorejski ministar vanjskih poslova Yu Myung-hwan upozorio da bi nove odgode u razgovorima mogle uništiti poticaje u ukupnim naporima denuklearizacije, prenosi UPI.