Svijet
0

Kina traži pomoć od Svjetske zdravstvene organizacije

FENA
Kina je u nedjelju saopćila da je od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zatražila pomoć kako bi utvrdila da li je prošlomjesečna smrt dvanaestogodišnje djevojčice uzrokovana ptičijom gripom.

Ukoliko bi se utvrdilo da jeste, bila bi to prva poznata kineska ljudska smrt uzrokovana smrtonosnim virusom ptičije gripe H5N1, koji je do sada usmrtio 62 osobe širom jugoistočne Azije, javio je AP.

Četiri pojavljivanja ptičije gripe među peradi zabilježena su u Kini u posljednje tri sedmice.

Tri osobe u centralnoj pokrajini Hunan pokosila je upala pluća, za koju se ne zna čime je izazvana, da bi nakon toga prošlog mjeseca došlo do pojavljivanja virusa H5N1 među peradi.

Djevojčica He Yin umrla je tri dana nakon što je dobila visoku temperaturu 13. oktobra. Ona je bila u "bliskom kontaktu s bolesnim pticama", javlja Xinhua.

Njen devetogodišnji brat je hospitaliziran sa sličnim simptomima, ali se oporavio.

Treća žrtva je profesor u srednjoj školi, identifikovan samo prezimenom Song (36), koji je navodno dok je sjekao sirovu piletinu na ruci imao manju povredu, nakon čega se razbolio.

Sve troje su živjeli blizu ili u selu Wantanga, selu u kojem je, kako vlada kaže, 545 kokoški i patki prošlog mjeseca umrlo od ptičije gripe.

Kineski zvaničnici su kazali da su rezultati testa za ptičiju gripu djevojčice i njenog brata negativni.

Ipak, u nedjelju Xinhua piše da stručnjaci ne mogu isključiti mogućnost prenošenja virusa ptičije gripe među ljudima, te da su potrebni daljnji laboratorijski testovi.

Roy Wadia, glasnogovornik WHO-a u Pekingu, potvrdio je da je Kina prošle sedmice tražila pomoć od ove organizacije.