Svijet
0

Kina traži od Japana da uskrati gostoprimstvo tajvanskim političarima

FENA
Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi zatražio je u subotu od šefa japanske diplomatije Masahika Komure da Japan uskrati gostoprimstvo tajvanskim političarima koji se zalažu za nezavisnost otoka.

Yang je rekao kako smatra "prijetnjom" namjeru Tajvana da u martu raspiše referendum o učlanjenju u Ujedinjene nacije.

Šef kineske diplomatije je zatražio od Japana da ubuduće uskrati gostoprimstvo političarima i aktivistima koji se zalažu za nezavisnost Tajvana, kao i da ne šalje "pogrešne poruke", prenio je Reuters.

Komura je rekao da Japan ne može podržati pokušaj jedne strane da se naruši postojeći balans snaga između Tajvana i Kine.

Zvanični Tokio su nedavno posjetili tajvanski političari koji su zalažu za nezavisnost otoka od Kine i učlanjenje u UN, a slična posjeta je najavljena i za ovaj mjesec, prenijela je agencija Kyodo.

Glasnogovornik japanske vlade je saopćio da su Yang i Komura razgovarali i o sporu koji postoji između Kine i Japana u Istočnome kineskom moru, a u čijem središtu je kontrola nad teritorijom bogatom naftom i prirodnim plinom.

Glasnogovornik je kazao da je na sastanku vladalo razumijevanje za pitanje za koje se nije pronašlo rješenje tokom prethodnih 11 rundi razgovora, ali kako sada postoji nada da se prevaziđu razlike pred predstojeću posjetu japanskog premijera Yasua Fukude Pekingu početkom 2008. godine.

Yang i Komura su se sastali pred ekonomski susret visokih zvaničnika dviju zemalja na kojem će učestvovati šest japanskih ministara i osam visokih kineskih zvaničnika.