Generalna skupština
11

Kina suzdržana u glasanju u UN-u o povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina je bila suzdržana dok je UN donio neobvezujuću rezoluciju pozivajući Rusiju da prekine neprijateljstva i povuče se iz Ukrajine.

Također se poziva na prekid borbi i mir u Ukrajini, prenosi Reuters.

Sveukupno, 141 zemlja je izrazila podršku rezoluciji. Protiv je bilo sedam — Rusija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Sirija, Mali, Eritreja i Nikaragva. Također, 32 zemlje su bile suzdržane tokom glasanja.

Nivo podrške bio je sličan uporedivim prethodnim glasovima Generalne skupštine koji se odnose na rusku invaziju na Ukrajinu.

Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće i imaju uglavnom simboličku težinu u Ujedinjenim nacijama. Međutim, za razliku od Vijeća sigurnosti, Rusija ne može jednostrano staviti veto na njih.

Generalna skupština je postala najvažnije tijelo UN-a koje se bavi Ukrajinom jer je Vijeće sigurnosti, koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, paralizirano zbog moći veta Rusije.

Ministri vanjskih poslova i diplomate iz više od 75 zemalja obratili su se skupštini tokom dvodnevne debate, a mnogi su pozvali na podršku rezoluciji koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine, osnovni princip Ujedinjenih nacija.

Šta je u nacrtu rezolucije?

Osim što poziva strane u sukobu i međunarodnu zajednicu da nastoje posredovati u miru, rezolucija također poziva Rusiju da se povuče sa teritorije Ukrajine.

Dokument "ponovo potvrđuje svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, protežući se na njene teritorijalne vode".

Mjerom se također "ponavlja zahtjev da Ruska Federacija odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i poziva na prekid neprijateljstava".

Rezolucija ne ulazi u detalje o tome kako bi se mogli postići mir ili mirovni pregovori, osim da se kaže da države članice i međunarodne organizacije "udvostruče" svoje napore. Takođe poziva počinioce ratnih zločina da se suoče sa međunarodnim krivičnim gonjenjem.