Univerzitetski profesor
74

Kina sutra šalje prvog civilnog astronauta u svemir, dosadašnji su bili pripadnici vojske

A. Ku.
Astronauti Gui Haichao, Jing Haipeng i Zhu Yangzhu (Foto: EPA-EFE)
Astronauti Gui Haichao, Jing Haipeng i Zhu Yangzhu (Foto: EPA-EFE)
Kina će u utorak poslati svog prvog civilnog astronauta u svemir kao dio misije s posadom na svemirsku stanicu Tiangong.

Gui Haichao poletjet će s ostatkom posade iz Centra za lansiranje satelita Jiuquan na sjeverozapadu Kine u utorak u 9:31 po lokalnom vremenu, objavila je Kineska svemirska agencija.

Do sada su svi kineski astronauti poslani u svemir bili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske.

Portparol svemirske agencije rekao je novinarima da će Gui, koji je profesor na Univerzitetu za aeronautiku i astronautiku u Pekingu, "uglavnom biti odgovoran za rad eksperimentalnog tereta svemirske nauke u orbiti".

Komandant misije u utorak je Jing Haipeng, na svom četvrtom putovanju u svemir, prema državnim medijima, dok je treći član posade inženjer Zhu Yangzhu.

Kina, koja planira spustiti astronaut na Mjesec do 2030. godine uložila je milijarde dolara u svoj vojni svemirski program, pokušavajući da stigne Sjedinjene Američke Države i Rusiju nakon godina zakašnjenja poklapanja s njihovim prekretnicama.

Stanica nosi niz komada vrhunske naučne opreme, izvještava državna novinska agencija Xinhua, uključujući "prvi svemirski sistem hladnog atomskog sata".

Očekuje se da će Tiangong ostati u niskoj Zemljinoj orbiti na između 400 i 450 kilometara iznad planete najmanje 10 godina, ostvarujući ambiciju da zadrži dugoročno ljudsko prisustvo u svemiru.

Na njemu će stalno biti posada rotirajućih timova od tri astronauta, koji će provoditi naučne eksperimente i pomagati u testiranju novih tehnologija.

Iako Kina ne planira da koristi Tiangong za globalnu saradnju na nivou Međunarodne svemirske stanice, Peking je rekao da je otvoren za inostranu saradnju.

Kina je praktično isključena iz Međunarodne svemirske stanice od 2011. godine, kada su Sjedinjene Američke Države zabranile NASA-i da sarađuje sa tom zemljom.