Svijet
0

Kina suočena s rekordnom sušom

FENA
Kina se suočava s najtežom sušom u deceniji, dok su dijelovi rijeke Yangtze pali na najniži nivo u posljednje 142 godine, javili su državni mediji.

Milioni ljudi suočeni su nestašicama vode a desetine brodova našlo se na suhom od oktobra, navodi se u izvještajima, prenosi BBC.

Zvaničnici tvrde da niski nivo vode u Yangtzeu nije povezan s gradnjom goleme brane Tri klanca.

Kina se svake godine suočava sa sušama i poplavama, ali je odnedavno uočeno povećanje ekstremnih vremenskih uslova. Nivo vode kod najvećeg lučkog grada na Yangtzeu, Hankoua, pao je na 13,98 metara početkom januara - na najniži nivo otkako se mjeri, javile su novine China Daily, pozivajući se na lokalne medije.

"Ovogodišnja suša je rijetkost. Prije samo nekoliko dana vidio sam brod kako je ostao na suhom dnu rijeke. Nikada ranije nisam vidio tako nešto", navode novine riječi lokalnog farmera. Nivoi voda u ostalim rijekama i jezerima u Kini također su rekordno niski, navodi se u izvještajima.

Zvaničnici tvrde da za tako ozbiljnu sušu treba kriviti raniji dolazak sušne sezone. Vlasti su već upozorile da bi klimatske promjene mogle učiniti vremenske uslove u Kini mnogo težima u godinama koje dolaze. Velike količine vode također su smještene iz brane Tri klanca prošlog mjeseca, stvarajući za 50 manji protok vode u Yangzeu, javlja China Daily.

Komisija za vodene resurse rijeke Yangtze saopćila je, međutim, da to nije uzrok problema, dodaju novine.

Pristalice gradnje brane tvrde da će na spriječiti razorne poplave i stvoriti tolko potrebnu električnu energiju, ali su se također pojavile brige zbog posljedica po okoliš.