Wen Jiabao
0

Kina spremna na okončanje neprijateljstva s Tajvanom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kineski premijer Wen Jiabao izjavio je u četvrtak da je Peking spreman da održi razgovore s Tajvanom o političkim i vojnim pitanjima u naporima na okončanju neprijateljstava dugogodišnjih suparnika.

U govoru na otvaranju redovne godišnje sjednice državnog parlamenta, Wen je pozdravio značajna poboljšanja u odnosima i veliko smanjenje napetosti u prošloj godini između Kine i samoupravnog ostrva s druge strane Tajvanskog moreuza koje Peking smatra kineskom teritorijom, javio je AP.

"Pozitivne promjene desile su se u situaciji na Tajvanu, a veliki pomaci su učinjeni u odnosima preko moreuza", izjavio je Wen.

Peking je spreman da održi razgovore "na stvaranju uslova za okončanje neprijateljstava i zaključivanje mirovnog sporazuma" između dvije strane, kazao je.

Wenovo obraćanje Narodnomn kongresu Kine skoro je od riječi do riječi identično obraćanju i ponudi predsjednika Komunističke partije Hu Jintaa 31. decembra.

Odnosi su se poboljšali dramatično otkako je tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou prošle godine preuzeo dužnost s mandatom da umanji napetosti i osnaži ekonomske veze između dvije strane.

Wen nije pružio nikave dodatne detalje o sadržaju mirovnih razgovora ili o tome šta bi razgovori o vojnim i političkim pitanjima trebali uključivati. Ton njegovih komentara, ipak, zvučao je kudikamo pomirljivije od tipično oštrog obraćanja o tajvanskom pitanju tokom ranijih govora u parlamentu.

Tajvan i Kina razišli su se u jeku građanskog rata 1949. a Peking tvrdi kako mu je namjera eventualno ujedinjenje, moguće i uvjeravanjima, ali i silom ako bude neophodno.

Tajvanskih 23 miliona stanovnika većinom se zalaže za očuvanje de facto nezavisnosti i teško stečenih demokratskih sloboda, a Ma insistira da se razgovori o konačnom statusu Tajvana neće desiti tokom njegovog predsjedničkog mandata.

On se zalaže za tješnje poslovne i trgovačke veze i mirovni sporazum s Pekingom, istovremeno nastavljajući da insistira na većem učešću Tajvana u međunarodnim pitanjima.

Wen je ukazao na povećane kontakte između dvije strane, posebno na ekonomskom i finansijskom polju, i obećao je pružiti finansijsku i investicijsku podršku tajvanskim firmama koje djeluju u matici.