Brojni načini
4

Kina se protiv koronavirusa bori i preko otkazivaja vjenčanja i skraćivanja sahrana

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kina je zatražila od parova da odgode vjenčanja, a od porodica da maksimalno skrate ceremonije sahrane da bi se suzbilo širenje koronavirusa.

"Parovi, koji su zakazali vjenčanje za 2. februar, treba da odgode proslavu ili da je otkažu", saopćilo je Ministarstvo za civilna pitanja.

Sutrašnji datum 2. februar smatra se sretnim danom u Kini zbog niza istih brojeva i veliki broj parova upravo je za taj dan zakazao vjenčanje.

Ministarstvo je saopćilo da će privremeno obustaviti usluge bračnog savjetovanja i zatražilo od svih parova da ne održavaju svečane svadbene ručkove ili proslave.

Takođe, građanima je upućen apel "da sahrane organizuju što kraće, jednostavnije i efkasnije", kao i da tijela žrtava koronavirusa treba kremirati što je prije moguće.

Radnici koji rade prilikom sahrana treba da nose zaštitnu odjeću i da stalno provjeravaju temperaturu zbog opasnosti od infekcije.

Kina je uvela drastične putne restrikcije i produžila novogodišnje praznike da bi suzbila širenje virusa, podsjeća AFP.

Školama i univerzitetima širom zemlje naloženo je da ne nastavljaju nastavu, a fabrikama da odgode povratak radnika na posao. Također, od građana se traži da izbjegavaju gužve.

Više od 50 miliona ljudi u provinciji Hubei praktično je blokirano nakon uvođenja putnih restrikcija.