Svijet
0

Kina: Ruta olimpijskog plamena kroz Tibet neće biti promijenjena

FENA
Ruta olimpijskog plamena kroz Tibet i vrh Mount Everesta neće se promijeniti uprkos nedavnim nasilnim protestima u Lhasi, saopćio je u srijedu kineski olimpijski zvaničnik.

Antivladini nemiri prošle sedmice u tibetanskoj prijestonici i akcija slamanja komunističkih vlasti doveli su do poziva tibetanskih aktivističkih grupa da se prekine prenošenje plamena kroz tu regije prije otvaranja Igara.

"Tibetanska etapa nošenja plamena bit će obavljena kako je i planirano", izjavio je Jiang Xiaou, izvršni potpredsjednik Organizacionog komiteta Pekinške olimpijade, javio je AP.

"Čvrsto vjerujemo da će vlada Autonomne regije Tibet biti u stanju da osigura stabilnost Lhase i Tibeta, kao i da osigura neometan prolazak olimpijskog plamena kroz Tibet", izjavio je Jiang na konferenciji za novinare.

On je izjavio kako će dolazak plamena na najviši vrh svijeta biti vrhunac ceremonije nošenja plamena i "veliki korak u olimpijskoj historiji".

Prošlosedmični nemiri, za koje vlasti tvrde da su odnijeli 16 života, stavili su u prvi plan kineski dosje ljudskih prava iako nijedna vlada ni međunarodni sportski zvaničnici nisu pozvali na bojkot Olimpijade.

Čak i prije izbijanja nasilja, preuzimanje olimpijskog plamena na ruti kroz Everest oblikovano je kao jedno od najgrandioznijih i najpolitiziranijih događaja u ionako politiziranoj Olimpijadi. Ta ruta dotiče se jednog od najosjetljivijih pitanja za Kinu: njene često surove 57-godišnje vladavine nad Tibetom.

Peking tvrdi da je Tibet historijski dio Kine, ali brojni Tibetanci tvrde da je himalajska regija praktično nezavisna stoljećima i optužuju Kinu da pokušava slomiti tibetansku kulturu gušenjem njenog većinskog naroda Han etničkim kineskim grupama.

Tibetanske aktivističke grupe kritikovale su nošenje olimpijskog plamena kao pokušaj Pekinga da na mala vrata uvede legitimitet kineskoj kontroli nad Tibetom.

Jiang je izjavio da će alpinisti u maju donijeti olimpijski plamen na 29.035 stopa visoki vrh Everest kada se steknu povoljni vremenski uvjeti.

Kazao je da će lokalna policija i vlada pružiti sigurnost duž rute kojom se bude kretao olimpijski plamen.