Svijet
0

Kina razljućena američkom nagradom za Dalaj-Lamu

FENA
Kina je u četvrtak osudila dodjeljivanje najviše američke nagrade Dalaj-Lami i pozvala američkog ambasadora u Pekingu kako bi mu uručila žalbu.

Dalaj-Lama, koji živi u egzilu u Indiji otkako je pobjegao iz svoje većinski budističke domovine u 1959. nakon propalog ustanka protiv komunističke vladavine, u srijedu je primio kongresnu Zlatnu medalju od predsjednika Sjedinjenih Država Georgea W. Busha.

"Potez Sjedinjenih Država je flagrantno miješanje u unutrašnje stvari Kine, škodi osjećajima kineskog naroda i teško narušava odnose između Kine i Sjedinjenih Država", izjavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Liu Jianchao na konferenciji za novinare u četvrtak, javio je Reuters.

On je također zatražio od Sjedinjenih Država da poduzmu konkretne korake na zaštiti kinesko-američkih odnosa.

Dalaj-Lama je poručio publici u prepunom američkom Capitolu kako "nema skrivenih planova" u traženju veće autonomije, ali ne i nezavisnosti za svoju himalajsku domovinu.

On je izjavio da je kineska karakterizacija njegovih motiva "neutemeljena i netačna" i zatražio je od svojih američkih pristalica da uvjere Kinu u njegovu iskrenost.