Svijet
0

Kina prva u svijetu po broju uhapšenih novinara

FENA
U Kini je najmanje 31 novinar iza rešetaka, što tu zemlju čini prvom u svijetu po broju zatočenih novinara već osmu godinu zaredom, objavio je u petak američki Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Prema podacima te organizacije, sa sjedištem u New Yorku, oko tri četvrtine je osuđeno pod optužbama za bavljenje subverzivnom djelatnošću i odavanje službenih tajni, a više od polovine su novinari koji su objavljivali svoje tekstove na internetu.

"Kina dovodi u pitanje uvjerenje da je internet nemoguće kontrolirati ili cenzurirati i ako uspije u tome, to će imati dalekosežne posljedice ne samo po medije nego i za slobodu štampe širom svijeta", rekao je direktor CPJ-a Joel Simon, javio je AP.

Kineske vlasti ohrabruju korišćenje interneta radi biznisa i obrazovanja, ali strogo nadziru sadržine internet stranica, cenzurirajući sve što smatraju kritikom Komunističke partije ili prijetnjom po nju.

Blogovi se često zatvaraju, a one koji stavljaju članke na stranice koji promoviraju demokratiju zapadnog tipa i slobodu bivaju privođeni i hapšeni pod optužbama za podrivanje vlasti.

Shi Tao, bivši novinar "Dangdai Shangbao" ("Savremenih poslovnih novina"), osuđen je u centralnoj provinciji Hunan na 10 godina zatvora pod optužbom da je odavao državne tajne.

On je navodno poslao e-mail na stranicu američkog Foruma za demokratiju, a koji se sastojao od tajnog uputstva vlasti o restrikcijama u pisanju štampe. Poslije njegovog hapšenja međunarodne novinarske organizacije su kritizirale internet kompaniju Yahoo jer je kineskoj policiji dala sporni Shiov e-mail.

Novinar Li Juanlong iz "Biji dnevnika" iz istoimenog grada na jugu Kine, uhapšen je septembra 2005. godine jer je svoje priče stavljao na stranice u Kini zabranjene.

Zbog svojih priča "Noćni vuk", "O nastanku američkog duha" i "Banalna priroda života i lamentirajuća priroda smrti" Li je u julu osuđen zbog podsticanja na podrivanje vlasti na dvije godine zatvora, podsjeća agencija.

Prošle sedmice pekinški sud je potvrdio trogodišnju kaznu zatvora istraživaču "New York Timesa" Jao Yanu koji je optužen za prevaru. Njegovi advokati tvrde da je to politička osveta za njegovo ranije istraživačko pisanje i nemogućnost suda da ga kazni zbog toga.

Komitet za zaštitu novinara je objavio da je ukupan broj novinara uhapšenih širom svijeta do 1. decembra bio 134, devet više nego prethodne godine.