{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina povećava vojni budžet

F
4.3.2007. u 23:07
0
0
Kina povećava vojni budžet
0
Kina povećava vojni budžet
Kineski zvaničnici saopćili su da će izdvajanja za odbranu ove godine biti povećana za preko 17,8 posto, u okviru procesa modernizacije oružanih snaga zemlje.
Kina ima najveću vojsku na svijetu, mada je oprema kojom raspolaže najvećim dijelom zastarjela.

Zamjenik američkog ministra odbrane John Negroponte, koji boravi u posjeti Pekingu, rekao je da želi više saznati o kineskim vojnim ulaganjima i namjerama koje stoje iza toga.

Kina kaže da njeno ulaganje u vojsku ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji, mada su zvaničnici na Tajvanu izrazili zabrinutost.

Kina smatra Tajvan, koji od 1949. godine pod samoupravom, za otpadničku teritoriju i odbija se obavezati na neupotrebu sile ukoliko taj otok zvanično proglasi nezavisnost.

Kineski zvaničnici su kritikovali prodaju američkih projektila Tajvanu mada je Negroponte rekao da je ovo oružje namijenjeno isključivo u odbrambene svrhe. SAD je ugovorom iz 1979. obavezan podupirati odbranu otoka, u koju svrhu im prodaje oružje.

Ovo povećanje kineskog vojnog budžeta je najveće u zadnjih pet godina, ali Kina iz godine u godinu troši sve više novaca i stvara prilično jaku i tehnološki sve razvijeniju vojsku. Prošle godine povećala je svoj vojni budžet za 14,7 posto. Možda je najveći problem taj što vojska (poznata po gaženju studenata tenkovima na trgu Tiananmen u Pekingu 1989.) zapravo nije pod baš jakom kontrolom državnih institucija.

Zbog kineskog vojnog jačanja zabrinuti su i Japan, s kojim Kina ima nerazriješene račune još iz Drugog svjetskog rata, i SAD, koji malo-pomalo počinju izjavljivati kako više nisu sigurni da su kineske namjere miroljubive.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: