Svijet
4

Kina postavila oružje na sporna ostrva Spratly

Klix.ba
Nove satelitske fotografije Južnog kineskog mora pokazuju da je Peking na sporna ostrva Spratly instalirao odbrambene sisteme, javlja CNN.

Potez će svakako uznemiriti države koje također polažu pravo na komplikovane teritorijalne vode unutar spomenutog mora. Pored Kine, prava na ostrva polažu Vijetnam, Tajvan, Filipini i Malezija.

Također, Sjedinjene Američke Države također bi mogle reagovati jer su posljednji potezi Pekinga koji zauzima spornu teritoriju na diskutabilnom moru naišli na žestoke kritike zvaničnog Washingtona.

Pored toga, budući predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je tvrđu politiku prema Narodnoj Republici Kini.

Nove fotografije koje je načinila inicijativa "Asia Maritime Transparency" prikazuje odbrambene sisteme uključujući protuavionske topove na strateškim mjestima ostrva koji zapravo predstavljaju vojne baze.

Na tri ostrva se nalaze aerodromi što malim ostrvima daje ulogu nosača aviona koji ne mogu potonuti. Neka ostrva su doslovno dograđivana i širena za potrebe vojske.

Peking je saopćio kako gradnju ostrva na "svojim" teritorijalnim vodama uopće ne smatra spornim, pogotovo što na njih instalira vojne baze jer smatra da na to ima apsolutno pravo.