{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina postala treći po veličini svjetski izvoznik oružja

16.3.2015. u 10:58
0
56
Kina postala treći po veličini svjetski izvoznik oružja
0
Kina postala treći po veličini svjetski izvoznik oružja
Foto: AFP
Prema Functionalovom novom izvještaju Kina je postala treći po veličini svjetski izvoznik oružja. Na prva dva mjesta nalaze se Sjedinjene Američke Države i Rusija.
Kina je u periodu između 2010. i 2014. godine izvezla više oružja od Njemačke, Francuske i Velike Britanije, saopćeno je iz Međunarodnog instituta za istraživanje mira Stockholm (SIPRI). Trenutno ova zemlja čini blizu pet posto svjetskog izvoza oružja, a tri azijske zemlje Pakistan, Bangladeš i Mijanmar čine više od dvije trećine izvoza.

Prema istraživanjima, druga po veličini svjetska ekonomija također ima osamnaest klijenata u afričkim zemljama, a istraživanje je rađeno u skladu s funkcionalnim podacima o obimu isporuke oružja, a ne finansijskoj vrijednosti ponude.

Izvoz oružja u Kini porastao je za 143 posto u posljednjih pet godina, dok je u međuvremenu pao izvoz oružja u Njemačkoj za 43 posto, a u Francuskoj za 27 posto.

Međutim, uprkos velikom skoku Kine na globalnoj listi, činjenica je da i dalje postoji veliki jaz između obima izvoza Kine, Rusije i Sjedinjenih Država. Sjedinjene Države čine 31 posto svjetskog izvoza oružja, a Rusija 27 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: