Njemačka izgubila poziciju
0

Kina postala najveći svjetski izvoznik

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Kina je pretekla Njemačku u izvozu, postavši najveći svjetski izvoznik, nakon njegovog porasta u decembru što je prvi put nakon 14 mjeseci recesije. Ovim su se potvrdila predviđanja o rastu Kine kao globalne ekonomske sile. Prošlog mjeseca kineksi izvoz je porastao za 17,7 posto u odnosu na godinu ranije, javila je državna agencija Xinhua.

Ukupni izvoz za proteklu godinu u Kini je iznosio 1,2 biliona dolara, što je više od njemačkih 1,17 biliona koje je ova zemlja imala prošlog mjeseca.

Ekonomisti i njemačka nacionalna trgovinska komora su ranije već objavili da je vrlo vjerovatno da će ova zemlja izgubiti status svjetske ekonomske sile i najvećeg izvoznika.

Novi kineski status, iako je simboličan, odražava otpornost proizvođača sa niskim troškovima na aktuelnu recesiju i pad potražnje u svijetu, i njihovu daljnju mogućnost izvoza.

Iako se kineski politički osjetljiv pozitivni trgovinski bilans u 2009. smanjio za 34,2 posto, stimulus od 586 biliona dolara koji je uložila kineska vlada, potaknuo je uvoz sirovih materijala i potrošačkih dobara u vrijeme kada potražnja u Americi i drugim stranim tržištima i dalje opada.

Decembarski porast izvoza predstavlja važnu prekretnicu, objavile su kineske carinske vlasti.

'Možemo reći da su se kineske izvozne kompanije potpuno izvukle sa do sada najlošije izvozne pozicije', objavile su vlasti.

Ovim i zvanično Kina polako osvaja svijet svojom rastućom ekonomskom snagom.