Velika podrška
0

Kina ponudila Latinskoj Americi milijardu dolara za pristup vakcini protiv korone

Dž. L.
Ilustracija/ Shutterstock
Ilustracija/ Shutterstock
Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi najavio je da će Latinskoj Americi i Karibima pozajmiti milijardu dolara za pristup vakcini protiv koronavirusa, navodi se u saopćenju koje je objavilo meksičko ministarstvo vanjskih poslova.

Yi je istakao da će vakcina razvijena u njegovoj zemlji biti javna dobrobit univerzalnog pristupa, te da će Kina sa milijardom dolara podržati pristup vakcini Latinoamerikancima.

Tokom jučerašnjeg brifinga meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador zahvalio je Kini nakon najave o zajmu.

"Veoma smo zahvalni Kini, kineskoj vladi i predsjedniku. Mnogo medicinske pomoći do sada je stiglo do nas iz Kine, a sada imamo i ovu podršku", rekao je Obrador.

Prema mišljenju kineskih zvaničnika, Kina, Latinska Amerika i Karibi, iako razdvojeni okeanima, ostali su zajedno u praktičnoj borbi protiv koronavirusa.

Podsjetimo da je Latinska Amerika u mjesecu maju postala globalni epicentar koronavirusa. CNN-ove analize podataka Univerziteta Johns Hopkins pokazuju da su Latkinska Amerika i Karibi pretrpjeli više smrtnih slučajeva od posljedica Covida-19, nego Amerika i Kanada.

Brazil je drugi u svijetu po broju zaraženih, odmah nakon SAD-a, sa više od 2,2 miliona zaraženih ljudi. Peru, Čile i Mexico su također među top deset zemalaj sa najviše zaraženih.