Svijet
0

Kina pokrenula planiranje obnove poslije potresa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlasti Kine započele su planiranje obnove regije u jugozapadnoj provinciji Šečuan nedavno pogođenoj razornim zemljotresom, čiji je bilans dostigao 69.019 mrtvih i 18.000 nestalih, objavili su danas mediji.

Nacrt plana sadrži prijedloge gradskih vlasti, spiskove troškova i potrebne radne snage za obnovu područja, veličine cijele Grčke, pogođenog potresom.

Prema ovom izvještaju, razorni potres ostavio je 12. maja pet miliona ljudi bez krova nad glavom, a zvaničnici strahuju da bi bilans žrtava mogao da dostigne i 80.000.

Potres je također nanio ovom području direktnu štetu u vrijednosti od 28,8 milijardi dolara, dok će indirektna šteta biti mnogo veća, objavio je list "China daily".

List navodi i da će, tokom obnove, posebna pažnja biti usmjerena na geološke uvjete u regiji, kako bi se izbjegla izgradnja na mjestima blizu strmina, podložnih klizištima.

Lokalna prijestolnica Bejčuan, koju je djelimično zatrpalo klizište izazvano potresom, bit će ponovo izgrađena na drugoj lokaciji, piše kineski list.

Zvaničnici su također raspravljali o izgradnji drugih objekata, posebno škola koje su pretrpjele veliku štetu u potresu jačine 8 stepeni Richterove skale, prenio je DPA.

Kineska vlada izdvojila je 70 milijardi jena za fond za rekonstrukciju, koji obuhvata ponovnu izgradnju puteva, mostova, električne i komunikacione mreže, također uništene u potresu.

Strana pomoć u novcu i opremi za žrtve zemljotresa do danas je procijenjena na 41,7 milijardi juana, od čega je četvrtina već poslana u ugrožena područja.