Sprječavanje bigamije
0

Kina pokreće bazu podataka bračnih registara

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kina će pokrenuti nacionalnu online bazu podataka o brakovima u toj državi kako bi spriječila bigamiju. Međutim, online baza podataka zabrinula je mnoge Kineze da im se na taj način narušava privatnost.

Kineska vlada objavila je planove o pokretanju baze podataka u narednim godinama uprkos vijestima kineske državne agencije Hinhua koja je javila da su hakeri dobili podatke od šest miliona korisnika iz kineske Software programske mreže.

Slučaj hakiranja proširio je paniku u Kini i zato su mnogi građani zabrinuti zbog nove vladine baze podataka. Ministar civilnih poslova odbacio je glasine i rekao da je već 20 provincija pristupilo digitalizaciji bračnih registara. Iz ministarstva je javljeno da će centralizovana baza podataka onemogućiti pokušaje bigamije.

Bigamija je problem u Kini jer mnogi parovi žive odvojeno zbog posla. Baza podataka će sadržati podatke o brakovima od 1949. godine pa do sada, a bit će završena u narednih pet godina.

"Bračni registri će biti pregledni i spriječit će ilegalne brakove i pokušaje bigamije", rekao je zamjenik ministra civilnih poslova Dou Yupei, prenosi CNN.