Svijet
0

Kina pogubila bivšeg zvaničnika zbog korupcije

FENA
Kina je u utorak pogubila bivšeg direktora svoje agencije za nadzor hrane i lijekova jer je odobravao netestirane lijekove u zamjenu za novac, u dosad najjačem signalu iz Pekinga da je ozbiljan u svojim namjerama bavljenjem krizom sigurnosti svojih proizvoda.

Pogubljenje bivšeg direktora Državne administracije za hranu i lijekove (SFDA), Zheng Xiaoyua, potvrdili su državna televizija i zvanična novinska agencija Xinhua, prenosi AP.

Tokom Zhengovog mandata od 1998. do 2005. godine, njegova agencija je odobrila šest lijekova za koje se ispostavilo da su bili lažni, a proizvođači lijekova koristili su falsifikovane dokumente kako bi tražili odobrenja, sudeći po ranijim medijskim izvještajima. Jedan antibiotik doveo je do smrti najmanje deset ljudi.

"Nekoliko korumpiranih zvaničnika SFDA sramota je čitavog sistema i njihovi skandali su otkrili neke veoma ozbiljne probleme", izjavio je portparol agencije Yan Jiangying na konferenciji za novinare održanoj kako bi se u prvi plan stavila kineska praksa odobravanja netestiranih lijekova i hrane.

Yan je upitan da komentira Zhengovu presudu i onu njegovom podređenom, Cao Wenzhuangu, bivšem direktoru Odjela za registraciju lijekova u SFDA, koji je prošle sedmice osuđen na smrt zbog primanja mita i zanemarivanja dužnosti. Cao je dobio dvogodišnje čekanje, što je presuda koja obično preinači smrtnu kaznu u doživotnu robiju ukoliko se pokaže da se osuđenik popravio.

"Trebali bismo ozbiljno razmisliti i naučiti lekcije iz ovih slučajeva. Trebali bismo pojačati naše napore na osiguranju sigurne hrane i lijekova, što činimo upravo sada i činit ćemo u budućnosti", izjavio je Yan.

Zheng (63), osuđen je da je primao gotovinu i poklone u vrijednosti od 832.000 dolara dok je bio na čelu Državne administracije za hranu i lijekove.

Njegova smrtna kazna neuobičajeno je oštra čak i za Kinu, za koju se vjeruje da izvodi više smrtnih kazni po naređenju suda od svih drugih zemalja zajedno, te nagovještava odlučnost rukovodstva da se suoči sa sumornim dosijeom zemlje po pitanju sigurnosti proizvoda.

Strahovanja od proizvoda iz Kine izazvana su prošle godine smrću desetina ljudi u Panami koji su uzimali lijek zatrovan dietilen glikolom uvezenim iz Kine. Lijek je odobren kao bezopasni glicerin.