Svijet
0

Kina osudila gađanje premijera cipelom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina je danas osudila kao gnusno ponašanje jučerašnji ispad demonstranta koji je na Univerzitetu u Cambridgeu gađao cipelom kineskog premijera i ocijenila da je posjeta Wena Jiabaa Evropi bila uspješna.

Britanska policija je saopćila da je demonstrant koji je bacio cipelu i uzviknuo da je "Wen diktator" optužen zbog remećenja javnog reda i da će se 10. februara pojaviti pred sudom u Cambridgeu, prenio je Reuters.

"Kineska strana je izrazila snažno nezadovoljstvo zbog tog incidenta", navedeno je u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Činjenice pokazuju da gnusno ponašanje izgrednika nije naišlo na odobravanje i neće ugroziti prijateljsku saradnju Kine i Velike Britanije", navodi se u saopćenju.

Incident se dogodio u trenutku kada je Wen, posljednjeg dana trodnevne posjete Britaniji, držao govor o globalnoj ekonomiji na Univerzitetu u Cambridgeu.

Cipela ga je promašila i završila na podiju, metar od kineskog premijera.

Demonstrant, čije ime nije navedeno, uzviknuo je: "Kako univerzitet može da se prostituira s ovim diktatorom? Kako možete da slušate njegove laži?"

Wen je poslije ispada nastavio da govori i rekao: "Došli smo u miru. Ovo neće utjecati na kinesko-britansko prijateljstvo. Historija pokazuje da harmoniju ne može da ugrozi nikakva sila."

Globalna ekonomska kriza bila je glavna tema Wenove sedmodnevne turneje po Britaniji i drugim evropskim zemljama, koju je Peking nazvao "turnejom povjerenja".

Zvanična kineska agencija Xinhua ocijenila je da je premijerova posjeta evropskim zemljama bila "potpuno uspješna".

Državni mediji u Kini nisu izvijestili o ovom događaju.

Jedan irački novinar je u decembru bacio cipelu na tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha tokom konferencije za štampu u Bagdadu, a snimak tog incidenta obišao je čitav svijet.