Svijet
0

Kina odbacila optužbe o upadu njenih hakera u Pentagon

FENA
Narodna Republika Kina je danas demantirala pisanje američkih medija da su hakeri, pod kontrolom njene vojske, uspješno proveli upad u mrežu američkog Pentagona, ocjenjujući ovu tvrdnju proizvodom opasnog "hladnoratovskog" razmišljanja.

"Kineska vlada se dosljedno suprotstavlja i energično djeluje, na osnovu zakona, u slučaju svih kriminalnih aktivnosti vezanih za Internet, uključujući hakerisanje", izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Đang Ju.

"Neki ljudi iznose besmislene optužbe protiv Kine...One su u potpunosti bez osnova i reflektiraju hladnoratovski mentalitet", rekla je Đang i dodala da je i njena vlada često na meti kompjuterskih kriminalaca.

List "Financial Times", pozivajući se na izjave bivših i sadašnjih američkih zvaničnika, piše da su hakeri kineske Narodnooslobodilačke vojske upali u mrežu američkog Ministarstva odbrane u junu, uzeli izvjesnu količinu podataka, zbog čega je hitno ugašen sistem, koji koristi američki sekretar za odbranu Robert Gates.

Pisanje američkog lista uslijedilo je sedmicu pošto je njemačka kancelarka Angela Merkel iznijela slične tvrdnje, prema kojima su kineski hakeri, inficirali računare ministarstava u njemačkoj vladi, programima za špijuniranje.

Kina je tada odbacila tvrdnje njemačke vlade, kao što je učinila i sa američkim, podsjetio je Reuters.

Prema pisanju "Financial Timesa" Pentagon je pokrenuo istragu o tome koje podatke su hakeri uzeli, a kako je jedan neimenovani izvor rekao listu većina uzetih podataka, najvjerovatnije nije povjerljive prirode.