Svijet
0

Kina odbacila kritike Amnesty Internationala

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kina je odbacila kritike koje je na račun poštovanja ljudskih prava u toj zemlji iznijela međunarodna organizacija Amnesty International.

Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu navelo je da se svako ko poznaje Kinu neće složiti sa iznesenim kritikama i ponovilo da niko ne bi trebalo da se miješa u unutrašnje stvari Kine.

Amnesty International je, nepunih deset dana pred početak Ljetnih Olimpijskih igara u Pekingu, upozorio da u Kini ne samo da nije došlo do poboljšanja kada je riječ o poštovanju ljudskih prava već je situacija, po ocjeni ove nevladine organizacije, osjetno pogoršana.

Amnesty International je optužio Kinu da je prekršila obećanje da će garantirati veće slobode jer zatvorom kažnjava aktiviste pokreta za ljudska prava, hapsi novinare i još više ljudi upućuje na prisilni rad u radne logore. Portparol Amnesty Internationala Mark Alison pozvao je međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na Kinu.

"Pozivamo svjetske lidere koji će prisustvovati svečanom otvaranju Igara da se oglase i spriječe zloupotrebu svog prisustva od strane kineskih vlasti kao prešutnu podršku kršenju ljudskih prava tokom priprema za Olimpijske igre."

Amnesty navodi da je poslije dodjeljivanja Igara Kina obećala da će popraviti stanje na polju ljudskih prava i veću slobodu za medije, a da se desilo suprotno, prenosi BBC.

Kineske vlasti su, navodi Amnesty International, iskoristile Olimpijske igre kao izgovor za čišćenje Pekinga od nepoželjnih osoba.