Svijet
0

Kina: Od SAD-a i Rusije traži se smanjenje nuklearnog arsenala

FENA
Kina je u ponedjeljak pozvala Sjedinjene Države i Rusiju na daljnje "drastično" smanjenje njihovih nuklearnih arsenala i rekla da se sve zemlje s nuklearnim oružjem trebaju obavezati da ga neće prve upotrebiti.

Po sporazumu koji je stupio na snagu u februaru 2011., Washington i Moskva trebaju ograničiti broj svojih operativno razmještenih nuklearnih glava na 1.550, što je 30 posto manje od najvećeg broja po sporazumu iz 2002. godine.

"Te dvije države, međutim, još uvijek drže većinu nuklearnog naoružanja u svijetu", naglasio je kineski ambasador Cheng Jingye, koji vodi kinesku delegaciju na skupu o nuklearnom naoružanju koji se održava u Beču.

Cheng je rekao da se sve države s nuklearnim naoružanjem trebaju javno obavezati da "neće nastojati trajno posjedovati" atomske bombe.

"Kao zemlje s najvećim nuklearnim arsenalima, SAD i Rusija bi trebali nastaviti s drastičnim smanjenjem njihovih nuklearnih arsenala na provjerljiv i nepovratan način", rekao je Cheng, po primjerku njegove izjave.

"Druge nuklearne države, kada sazriju uvjeti, također bi se trebale pridružiti multilateralnim pregovorima o nuklearnom razoružanju".

"Međunarodna zajednica bi 'u odgovarajućem trenutku' trebala razviti ostvariv, dugoročan plan u fazama koji bi uključivao "potpunu zabranu nuklearnog oružja", dodao je kineski diplomat.

Cheng je rekao da države s nuklearnim oružjem trebaju "iskreno smanjiti rizike" nuklearnog oružja i postići sporazum kojim bi se obavezale da neće prve upotrebiti to oružje.

"Razvoj proturaketnih sistema koji 'narušavaju' globalnu stratešku ravnotežu također treba biti napušten", rekao je Cheng na početku dvosedmičnog sastanka posvećenom Sporazumu o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja.