Upozorenje
8

Kina: Nećemo mirno gledati postavljanje američkih projektila u Aziji

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kina je danas zaprijetila protivmjerama ukoliko SAD u Aziji rasporede kopnene rakete srednjeg dometa i upozorava američke saveznike na posljedice ukoliko bi dozvolili slično naoružanje na njihovoj teritoriji.

Generalni direktor Službe za kontrolu naoružanja pri kineskom Ministarstvu spoljnih poslova Fu Kong izjavio je da Peking neće mirno posmatrati kako Amerika stacionira projektile u Aziji.

"Ukoliko Amerika rasporedi projektile u ovom dijelu svijeta, na pragu Kine, bićemo primorani na protivmjere. Tražim od naših susjeda da iskažu oprez i da ne omoguće američko raspoređenje projektila srednjeg dometa na svoje teritorije", naglasio je Kong.

Slično upozorenje objavila je jučer i Rusija.

Rusija je juče saopćila da će preduzeti mjere za odbranu ukoliko Amerika bude stacionirala projektile u Aziji, nakon neuspjeha Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) i mogućeg raspoređivanja američkog raketnog sistema u Japanu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov naglasio je da Rusija ne planira da bude uvučena u trku u naoružanju sa Washingtonom, ali da će odbrambeno odgovoriti na svaku prijetnju.

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je tokom vikenda da je za to da se uskoro na kopnu u Aziji rasporede rakete srednjeg dometa.

Esper je to izjavio dan nakon što se Amerika povukla iz INF-a koji je potpisan 1987. godine i zabranjivao je rakete sa dometom između 500 i 5.500 kilometara.