Svijet
0

Kina: Nakon eksplozije zatrpano još 166 rudara

NINA
Ukupno 166 rudara je još zatrpano u rudniku ugljena na sjeveru Kine nakon današnje eksplozije plina, saopštio je lokalni dužnosnik.

U rudniku Chendiashan nalazila su se ukupno 293 rudara u trenutku eksplozije, a samo 123 su uspjela pobjeći, dok su četvorica izvučena desetak sati kasnije, prenijela je agencija AFP. Od spašenih rudara 41 je primljen u bolnicu, ali su petorica u teškom stanju, saopštila je nacionalna služba za sigurnost u rudnicima ugljena.

Kineski predsjednik Hu Jintao zatražio je od lokalne vlade da poduzme sve moguće mjere za spašavanje zatrpanih rudara. Uzrok nesreće još nije poznat, a sedam spasilačkih timova pokušava da dođe do rudara, dok je još desetak timova pozvano u pomoć. Rudnik se nalazi u blizini grada Tongchuana, 740 kilometara jugozapadno od glavnog grada Pekinga.

To bi mogla biti jedna od najvećih rudarskih nesreća ove godine u Kini, poznatoj po jednom od najnižih razina sigurnosti u tom odjelu. U prethodnoj nesreći, ovog mjeseca u rudniku ugljena u središnjoj provinciji Henan, nastradala su 33 rudara, a prošlog mjeseca je u nesreći rudnika u istoj provinciji život je izgubilo njih 148.

Xinhua je precizirala da je u prvih devet mjeseci ove godine u rudnicima širom Kine poginulo 4.153 radnika.