Vatra zahvatila zgradu
47

Kina: Najmanje 15 ljudi poginulo u požaru za koji se pretpostavlja da je izbio na električnom biciklu

B. R.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Na istoku Kine 23. februara desio se požar u kojem je poginulo najmanje 15 ljudi. Vjeruje se da je požar izbio na električnom biciklu koji je bio na stambenoj zgradi.

Naime, požar je zahvatio 34-spratnu zgradu u gradu Nanjingu te su tom prilikom povrijeđene 44 osobe, objavila je kineska državna televizija CCTV. Svi povrijeđeni su hospitalizovani, s tim da su dvije osobe teško povrijeđene.

Preliminarnom istragom je utvrđeno da je požar izbio na električnom biciklu koji je bio na balkonu stambene zgrade, a istraga se nastavlja. Na fotografijama i videozapisima objavljenima na društvenim mrežama je vidljiv trenutak kada vatra zahvata vanjski dio zgrade.

Požar je prijavljen u 4:39 sati po lokalnom vremenu te je na mjesto događaja upućeno 20 vatrogasnih vozila. Požar je ugašen u 6 sati. Gradonačelnik Nanjinga Chen Zhichang je na konferenciji za novinare izrazio saučešće porodicama poginulih te kazao da mu je "duboko žao" zbog onoga što se desilo. Obećao je da će slučaj do kraja biti istražen.

Neispravni električni bicikli dovode se u vezu s nekoliko požara koji su se desili u posljednjih nekoliko godina u Kini. Zbog toga pojedini smatraju da moraju biti stroži propisi kojima se tretiraju električni bicikli kao sve popularnije prijevozno sredstvo, prenosi CNN.