|

Kina kritikovala razvijene zemlje

Kina kritikovala razvijene zemlje
0
F
FENA
10.12.2009. u 11:37
0
komentara
0

dijeljenja
Kina kritikovala razvijene zemlje Foto: AP
Kineski delegat za klimu otvoreno se okomio, na konferenciji u Kopenhagenu, na industrijski razvijene zemlje optuživši ih da nisu ispunile svoje obaveze u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, javljaju zvanični kineski mediji.
- Ako uporedite obećanja i dosad poduzete akcije, postoji ogroman jaz, kazao je u srijedu Yu Qingtai, specijalni zastupnik ministarstva vanjskih poslova za klimu, a navodi ga u noći sa srijede na četvrtak zvanična agencija Nova Kina.

Na konferenciji za štampu u Kopenhagenu, Yu je ocijenio da bogate zemlje moraju temeljito razmisliti i odrediti imaju li "političke volje" da održe svoja obećanja u domenu redukcije emisija plina s dejstvom staklenika, odgovorne za klimatske promjene kao i finansijsku podršku zemljama u razvoju, prenosi AFP.

- Ove zemlje traže najmanje 300 milijardi dolara pomoći, te takva podrška ne predstavlja "dobrotvornu" akciju industrijskih zemalja , već "legalnu obavezu" prema međunarodnim konvencijama, nastavio je Yu Qingtai, javlja isti izvor.

- Na pitanju borbe protiv klimatskih promjena ne nedostaju nam legalna dokumenta već iskrenost u donošenju akcija, nastavio je on.

Prema njegovim riječima, razvijene zemlje, uključujući i SAD, pokušavaju izbrisati "osnovne razlike odgovornosti između njih samih i zemalja u razvoju".

Kina oštro brani princip podijeljenih ali različitih odgovornosti, naglasivši da su razvijene zemlje gradile svoju industriju u 19. stoljeću dok su zemlje u razvoju postali nedavni zagađivači.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.