Svijet
0

Kina isporučuje novih 50 borbenih aviona Pakistanu

FENA
Kina će isporučiti Pakistanu dodatnih 50 borbenih aviona, dogovoreno je tokom posjete premijera Jusufa Reze Gilanija Pekingu, potvrdio je danas zvaničnik pakistanskog zrakoplovstva.

Sporazum je postignut na kraju četverodnevne posjete koja se odlikovala isticanjem prisnih veza Pakistana i Kine, za razliku od povećane tenzije Islamabada s Washingtonom poslije ubistva Osame bin Ladena.

Govoreći pod uvjetom da mu se ne spominje ime, pakistanski zvaničnik je potvrdio dogovor o isporuci aviona JF-17 višestruke namjene s jednim mlaznim motorom, koji su zajednički razvili Kina i Pakistan. On nije naveo detalje o cijeni niti rok isporuke, javio je AP.

Poznat u Kini kao FC-1 Siaolong, stručnjaci kažu da je ovaj avion ponuđen za izvoz po relativno niskoj cijeni od oko 15 miliona dolara i tako postao primamljiva zamjena za već zastarjele letjelice - ruski MiG-21 i američki Nortrop F-5 Tajger.

Za sada nije bilo zvanične potvrde ovih navoda. Program JF-17 "Tander" započet je još 1999. i ima za cilj smanjenje pakistanske zavisnosti od zapadnih kompanija u avijaciji.

Pakistan je prvobitno naručio 150 JF-17 s mogućnošću povećanja na 250 aviona. Danas spomenutih 50 "Tandera" su vjerovatno dio te veće porudžbine.

Vojna saradnja je glavni aspekt odnosa koji Pakistan i Kina obično ocjenjuju "prijateljstvom za sva vremena", a što je ovih dana u više navrata isticao i premijer Gilani.

Tokom posjete Kini Gilani se sastao sa najvišim kineskim funkcionerima i prisustvovao potpisivanju tri sporazuma, o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji, bankarstvu i saradnji u rudarstvu.