Predmet ismijavanja
7

Kina iskoristila isječke iz filmova "Transformers" i "The Rock" u simulaciji napada na Amerikance

D. B.
Kineske zračne snage su objavile video koji prikazuje simulaciju napada na američko vojno postrojenje, a neki od kadrova su preuzeti iz holivudskih filmova.

Video je objavljen u subotu, a prikazuje kako H-6 bombarderi izvode simulirani napad na, kako se čini, zračnu bazu Andersen na otoku Guamu. Na polovini klipa kineski pilot pritisne dugme i lansira projektil prema meti koja odgovara satelitskom snimku američke baze.

Video nazvan "Bog rata H-6K kreće u napad" traje dvije minute i 19 sekundi, a sadrži dramatičnu muziku i usporene eksplozije poput onih u holivudskim filmovima. Čini se da su Kinezi iskoristili isječke iz blockbustera "Transformers" i "The Rock".

Kratki klip leta projektila prema bazi odgovara sceni iz filma "Transformers: Revenge of the Fallen", dok je eksplozija preuzeta iz filma "The Rock" u kojem glumi Nicholas Cage.

Provokativni video je objavljen u vrijeme zategnutih odnosa između Washingtona i Pekinga u Južnom kineskom moru i regiji.

Kina je održala vojne vježbe kao odgovor na razgovore između američkih zvaničnika i tajvanske vlade. Kina pomenute strane optužuje za stvaranje "nemira u regiji". Peking je upozorio Amerikance da ne koriste Tajvan "kontrolu Kine" uz poruku da se "opeku oni koji se igraju s vatrom".

Također, Kinezi su pozvali SAD da obustavi aktivnosti u Južnom kineskom moru, jer one stvaraju uvjete za "moguće vojne incidente". Washington i dalje tvrdi da ima pravo na prisustvo u moru pozivajući se na "slobodu plovidbe", javlja Russia Today.