Svijet
0

Kina: Internet kriv za curenje državnih i vojnih tajni

FENA
Kina je zabrinuta zbog masovnog curenja državnih i vojnih tajni putem interneta, saopćio je visoki državni dužnosnik i pozvao na uvođenje strogih kontrola i uspostavu novih sigurnosnih agencija koje bi se borile protiv kompjuterskih prijetnji i necenzuriranih vijesti.

Izjava zamjenika ministra za informatičku industriju Lou Qinjiana uslijedila je nakon optužbi da je Kina provalila u kompjuterske mreže zapadnih sila.

Lou tvrdi da je njegova zemlja meta kompjuterske infiltracije i diverzije velikih razmjera, te je predložio značajnije ulaganje u kontrolne mehanizme.

"Internet je postao glavni tehnologijski kanal za vanjsku špijunažu protiv naših ključnih, vitalnih odjela", kazao je Lou.

Objasnio je da je kineska kompjuterska mreža puna "sigurnosnih rupa" koje vješto koriste SAD i ostale "neprijateljske" sile.

Te su zemlje, rekao je, cenzuru Komunističke partije izvrgle ruglu, te su vrijedne tajne na dohvat ruke špijunima.SAD uvelike koristi internet za "političku infiltraciju", zaključio je Lou.