Svijet
0

Kina imenovala novog pregovarača za Tajvan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kina je imenovala visokog zvaničnika za tajvanska pitanja kao glavnog poregovarača u razgovorima s otočnim vlastima, javili su u utorak državni mediji, što je jasan nagovještaj da se strane spremaju za suštinske razgovore.

Odnosi između Kine i Tajvana značajno su se popravili otkako je u martu nacionalist Ma Ying-jeou izabran za tajvanskog predsjednika.

Ma je obećao da neće tražiti zvaničnu nezavisnost i pozvao je Kinu da ostavi postrani stalna politička trvenja i radi na poboljšanju ekonomskih veza.

Chen Yunlin je izabran za predsjednika Udruženja za odnose poreko Tajvanskog moreuza, kvazivladinog tijela koje je Kina uspostavila 1991. kako bi se direktno bavilo odnosima s Tajvanom, javila je zvanična novinska agencija Xinhua, prenosi AP.

Chen nasljeđuje Wanga Daohana, koji je preminuo 2005. i nije bio smijenjen jer su u to vrijeme odnosi između Kine i Tajvana bili krajnje zategnuti, bez ikakvih šansi za ponovno pokretanje razgovora.

Prošle sedmice se kineski predsjednik Hu Jintao sastao s predsjedavajućim tajvanske vladajuće Nacionalističke stranke Wuom Poh-hsiungom u Pekingu.

Wuova posjeta u cilju jačanja ekonomskih veza prva je posjeta jednog lidera vladajuće tajvanske političke stranke otkako su se dvije strane razdvojile u jeku građanskog rata 1949. godine.

Od ove posjete dvije strane su se dogovorile da održe razgovore o turizmu i direktnim čarter letovima.

Peking je prekinuo zvanične razgovore s Tajvanom 1999. u jeku povišenih tenzija oko onoga što smatra nastojanjima samostalnog otoka da proglasi svoju de facto nezavisnost trajnom. Kina tvrdi da je Tajvan dio njene državne teritorije.