Jednoglasna odluka
13

Kina imenovala novog ministra odbrane: Zbog kupovine ruskog oružja pod američkim je sankcijama

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina je za novog ministra odbrane imenovala generala Li Shangfua koji je zbog kupovine ruskog oružja već pet godina pod sankcijama SAD-a. Zatupnici se jednoglasno složili oko njegove kandidature.

Državno zakonodavno tijelo jednoglasno je tokom sjednice u nedjelju potvrdilo imenovanje generala Li Shangfua, veterana pokreta za modernizaciju Narodnooslobodilačke vojske.

Stručnjaci su rekli da će Washington pomno pratiti imenovanje, iako se to mjesto smatra uglavnom diplomatskim i ceremonijalnim.

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa je 2018. godine sankcionirala Lija i kinesko odjeljenje za razvoj opreme, za koje je tada bio zadužen, zbog kupovine ruskog oružja, uključujući borbeni avion Su-35 i S-400 vazdušni raketni sistem.

Njegovo imenovanje bilo je jedno u nizu koje je potvrdio Kineski nacionalni narodni kongres tokom svoje nedjeljne sjednice. Ostala seniorska imenovanja uključivala su četiri nova potpredsjednika, Ding Xuexiang, He Lifeng, Zhang Guoqing i Liu Guozhong.

Nakon što ih je nominirao novi premijer Li Qiang, sva četvorica će služiti kao potpredsjednici u Državnom vijeću, tijelu odgovornom za oživljavanje kineske ekonomije nakon tri godine strogih ograničenja Covida.

Imenovanje Li Shangfua za ministra odbrane dolazi u vrijeme sve zategnutijih odnosa između Pekinga i Washingtona.

Stručnjaci pretpostavljaju da je njegovo imenovanje vjerovatno odražavalo nagradu za njegov rad na modernizaciji kineske vojske.

Godine 2016. Li je imenovan za zamjenika komandanta tada novih snaga za stratešku podršku PLA, elitnog tijela zaduženog za ubrzanje razvoja kineskog svemirskog i cyber ratovanja. Potom je imenovan za šefa Odjeljenja za razvoj opreme Centralne vojne komisije (CMC), kineskog rukovodećeg tijela odbrane, piše Reuters.

"Operativna i tehnološka pozadina sljedećeg kineskog ministra odbrane posebno je važna s obzirom na to da PLA ima za cilj da postane vojska svjetske klase do 2049. godine", rekao je za Reuters James Char iz Singapurske škole međunarodnih studija S. Rajaratnam.

Sigurnosni analitičar sa sjedištem u Singapuru Alexander Neill iz istraživačkog centra Pacific Forum na Havajima je mišljenja da je uzdignut na ovu poziciju zato što je služio za Xi Jinpinga u ključnim oblastima modernizacije.

“Ovo je neko ko će morati da se održi pred međunarodnom publikom," poručio je.