Apsolutna kontrola
3

KIna ima čak 66.000 pravila cenzure kojima kontroliše sadržaj na internetu

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nedavni izvještaj Citizen Lab-a, grupe za istraživanje kibernetičke sigurnosti na Univerzitetu u Torontu, otkrio je više od 66.000 pravila cenzure koja kontroliraju sadržaj koji je dostupan ljudima koji koriste pretraživače u Kini.

Najšokantnije je uvrštavanje Microsoftovog Binga na listu koji se aktivno pridržava ovih pravila. Microsoft je jedini strani pretraživač kojem je dozvoljeno da radi u Kini.

U izvještaju se tvrdi da se kineska cenzurna mreža širila tokom godina i postala suptilnija. Pretraživači koji rade u Kini su navodno kreirali algoritme za "tvrdu cenzuru" pretraživanja za koje je vlada mislila da su politički osjetljive.

Ako bi neko pretraživao temu koja je politički osjetljiva, pretraživači ne bi davali rezultate ili bi rezultati bili ograničeni na odabrane izvore, što je odgovaralo vladajućoj Komunističkoj partiji da zadrži kontrolu.

"Možda nećete dobiti nikakve rezultate ako je to vrlo osjetljiva tema, ali ako je vaš upit podložan ovoj vrsti samocenzure, ono što se dešava je da se zapravo čini da dobijete rezultate kao i normalno, ali to se zapravo ne događa", rekao je Jeffrey Knockel , viši istraživač u Citizen Lab i autor izvještaja.

"Rezultate dobijate samo s određenih unaprijed ovlaštenih web stranica", dodao je.

Istraživači organizacije proučavali su osam online platformi koje nude alate za pretraživanje: pretraživače Baidu, Sogou i Bing; stranice društvenih medija Weibo, Douyin, Bilibili i Baidu Zhidao; i giganta e-trgovine Jingdong.