Svijet
0

Kina i Tajvan zapoočeli historijske razgovore na nivou vlada

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kina i Tajvan u utorak su započeli razgovore na najvišem nivou od okončanja kineskog građanskog rata u 1949. godini.

Wang Yu-chi i Zhang Zhijun, vodeći zvaničnici dvije strane zaduženi za međusobnu saradnju prisustvuju četverodnevnim razgovorima u Nanjingu.

Tajvanski zvaničnici saopćili su da će potegnuti pitanje slobode štampe nakon što je Peking uskratio pristup nekim medijima.

Kina će vjerovatno izvršiti pritisak na Tajvan da usvoji sporazum o slobodnoj trgovini koji je trenutno blokiran u parlamentu.

"Moj glavi cilj tokom ove posjete matici je da promoviram obostrano razumijevanje između dvije strane", izjavio je novinarima po odlasku s Tajvana Wang, čelnik Tajvanskog vijeća za odnose s maticom.

Dodao je kako se nada da će se posjeta, "koja nije došla lako", odvijati glatko, i izjavio je da dvije strane neće potpisati nikakve sporazume tokom razgovora.

Uzimajući u obzir osjetljivost sastanka, u konferencijskoj sali neće biti istaknute zastave, niti ploče s titulama zvaničnika, prenosi novinska agencija AFP.

Kina insistira da je Tajvan dio njene teritorije i njen je deklarirani cilj vratiti taj otok pod svoj suverenitet.

Tajvan se još naziva Republika Kina i nominalno polaže pravo na istu teritoriju kao i komunistička vlada u Pekingu, iako javno ne objavljuje te ambicije.

SAD su se obavezale da će braniti Tajpeh, iako zvanično nisu priznale Tajvan kao nezavisnu zemlju.

Situacija je stvorila decenijama duge vojne napetosti između Pekinga i Washingtona.

Odnosi izmeđi dvije strane poboljšali su se otkako je tajvanski prokineski predsjednik Ma Ying-jeou izabran u 2008. godini.

Letovi između Tajvana i Kine nastavljeni su u 2008. godini a turisti iz matice ojačali su tajvansku ekonomiju.

Trgovinski sporazumi omogućili su tajvanskim tehnološkim firmama da se masovno prošire, investirajući milijarde dolara u maticu.

Ma je, ipak, nepopularan i analitičari tvrde da će njegova vladajuća stranka Kuomintang najvjerovartnije izgubiti na lokalnim izborima u ovoj godini.

Današnji razgovori predstavljaju prvi susret dvije vlade od njihovog razlaza u 1949. godini.

Godinama su kineska matica i Tajvan indirektno komunicirali, putem takozvanih udruženja prijateljstva i trgovinskih grupa navodi dopisnica BBC-ja iz Pekinga Celia Hatton.