Američke obavještajne službe
0

Kina i Rusija sposobne ugroziti američke interese

FENA
Dennis Blair
Dennis Blair
Kina i Rusija su među zemljama koje su najsposobnije da ugroze američke interese, smatraju američke obavještajne službe u strateškom četverogodišnjem izvještaju objavljenom u utorak.

"Izvjestan broj država-nacija sposobne su da ugroze američke interese putem tradicionalnih sredstava (vojna snaga i špijunaža) i naprednih (cyber-operacija)", navodi se u izvještaju i spominje Iran i Sjeverna Koreja koje su već osumnjičene da se žele domoći nuklearnog oružja, ali i Kina i Rusija.

"Kina ima zajedničke interese sa SAD-om, ali njena diplomatija, koja je sve više orijentirana prema prirodnim resursima i njena vojna modernizacija su među činiocima koji čine složen izazov", navode obavještajne sužbe.

Što se tiče Rusije, ona je "partner SAD-a u više sektora, ali će nastaviti da potvrđuje svoju moć i svoj utjecaj na način koji može komplicirati američke interese", navodi se u izvještaju koji je uspostavio i listu prioriteta američkih obavještajnih službi za četiri naredne godine.

Direktor američkih obavještajnih službi Dennis Blair je naveo u utorak opasnosti koje ove dvije zemlje predstavljaju u domenu cyber-sigurnosti.

"Kina je vrlo agresivna u cyber-prostoru, Rusija također", izjavio je on na jednoj telekonferenciji.