Svijet
0

Kina i Rusija špijuniraju SAD skoro kao za hladnog rata - svjedočenje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina i Rusija špijuniraju Sjedinjene Države gotovo jednako kao i za vrijeme hladnog rata, prema navodima najvišeg američkog obavještajnog dužnosnika.

Nacionalni direktor obavještajnih službi Mike McConnell, koji koordinira rad 16 američkih obavještajnih službi, u svjedočenju pripremljenom za kongresno saslušanje u utorak kaže kako je nedavno usvojeni zakon o proširenju prava na prisluškivanje komunikacija potreban ne samo protiv terorista, već i protiv nekadašnjih suparnika iz hladnog rata.

"Obavještajne službe Kine i Rusije su među najagresivnijima u prikupljanju informacija o osjetljivim i zaštićenim američkim sustavima, objektima i razvojnim projektima, i njihovi napori se približavaju razinama iz hladnog rata", navodi McConnell u svjedočenju, izvijestio je u ponedjeljak AP.

"Kontraobavještajne informacije koje se tiču planova, aktivnosti i namjera stranih sila i njihovih agenata ključne su za zaštitu zemlje i očuvanje našeg društva", dodaje McConnell.

Novi zakon omogućit će obavještajnim službama da identificiraju "ćelije terorista spavača" u SAD, prema iskazu McConnella pripremljenom za Odbor za pravosuđe Predstavičkog doma Kongresa.

Zakon o zaštiti Amerike usvojen je uoči kongresne ljetne stanke u kolovozu zahvaljujući McConnellovim upozorenjima da treba ukloniti opasan nedostatak u Zakonu o nadzoru stranih obavještajnih službi (FISA).

"Protect America Act" omogućuje obavještajnim službama SAD-a da bez sudskog naloga prisluškuju sve razgovore osobe za koju se vjeruje da je izvan SAD, čak i ako je na jednoj strani veze Amerikanac, što je općenito zabranjeno po FISA zakonu.

Novi zakon izložen je kritikama udruga za zaštitu građanskih sloboda i sada dio demokratskih kongresnika želi ograničiti prekomjerne ovlasti koje proistječu iz tog akta. Među izmjenama koje traže je redefiniranje "elektronskog nadzora" tako da se propiše koja tehnologija se koristi, ko je meta, gdje se nalazi i kada se nadzor odvijao.