{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina i Japan potpisali historijski sporazum

F
7.5.2008. u 10:50
0
0
Kina i Japan potpisali historijski sporazum
0
Kina i Japan potpisali historijski sporazum
Foto: Reuters
Kina i Japan u srijedu su nakon samita njihovih lidera u Tokiju potpisali historijski sporazum dogovarajući se o "novoj polaznoj tački" u međusobnim odnosima.
Kineski predsjednik Hu Jintao i japanski premijer Yasuo Fukuda saglasili su se u vezi s temeljem za buduće veze - uključujući i održavanje redovnoga godišnjeg samita lidera dviju zemalja, javio je BBC.

Sporazum je uslijedio nakon godina zategnutih odnosa izavanih sporenjima zbog davnih ratnih događanja i prekomorskih resursa. Fukuda je također tražio od Hua, koji je u prvoj državnoj posjeti Japanu, da nastavi s pokušajima na rješavanju krize na Tibetu.

Japanski premijer izjavio je novinarima kako "visoko cijeni" Huovu odluku da održi razgovore s predstavnicima tibetanskog duhovnog vođe Dalaj-lame. Hu je, međutim, izjavio da Dalaj-lama treba prestati "djelovati na cijepanju domovine" i "poticati akte nasilja" kako bi razgovori uspjeli.

Peking je iznosio slične navode nekoliko puta otkako su izbili nemiri na Tibetu i u njegovom okruženju. Dalaj-lama negira da ima bilo kakvu ulogu u nemirima i tvrdi da ne traži nezavisnost Tibeta.

Sporazum koji su potpisali Hu i Fukuda četvrti je takav sporazum od 1972. "Dvije zemlje su se saglasile da dijele veću odgovornost za svjetski mir i razvoj u 21. stoljeću", navodi se u zajedničkom saopćenju izdatom nakon samita.

"Lideri dviju zemalja razvit će načine za redovnu razmjenu mišljenja, dok će jedan lider posjećivati drugoga svake godine", dodaje se u saopćenju.

Nakon sastanka Fukuda je izjavio da su dva lidera obećala raditi na rješavanju spora oko zaliha plina u Istočnome kineskom moru.

"Saglasili smo se da je na pomolu rješenje dugo odgađanog pitanja razvojnih resursa u Istočnome kineskom moru nakon plodnih rasprava Japana i Kine u kojima je ostvaren značajan napredak", izjavio je Fukuda na konferenciji za novinare.

Hu je također dao optimistične izjave novinarima nakon razgovora. "Obojica vjerujemo su odnosi između Japana i Kine na novoj polaznoj tački", kazao je.

Njegova posjeta predstavlja prvu posjetu jednoga kineskog lidera Japanu od 1998., kada je ondašnji kineski predsjednik Jiang Zemin izazvao spor dijeleći lekcije japanskim političarima o ratnoj prošlosti njihove zemlje.

Kina je prekinula kontakte s Japanom na visokom nivou između 2001. i 2006., tokom premijerskog mandata Junichira Koizumija, koji je u više navrata posjećivao ratni hram Yasukuni, mjesto za koje većina Kineza smatra da veliča militatrizam.

Fukuda je obećao da neće posjećivati hram dok je na vlasti i pozvao je da Japan bude tih kada je u pitanju njegova ratna prošlost.

Kina je sada prestigla SAD kao vodeći trgovinski partner Japana, dok se međusobna trgovina u prošloj godini povećala za 12 posto na 236,6 milijardi jena.

Analitičari tvrde da su sve snažinije ekonomske veze odigrale vitalnu ulogu u otopljavanju odnosa između dvije zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: