{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina gradi reaktor treće generacije, prvi u svijetu

F
22.4.2009. u 10:52
0
1
Kina gradi reaktor treće generacije, prvi u svijetu
0
Kina gradi reaktor treće generacije, prvi u svijetu
Foto: Reuters
Kina je počela izgradnju prve u svijetu atomske centrale s reaktorom treće generacije, a u srednjoročnoj perspektivi namjerava ih izgraditi ukupno šest.
Projekt vrijedan 5,88 milijardi dolara realizira se u istočnokineskoj pokrajini Jejiyang. Planirano je da se prvi energetski blok pusti u pogon 2013. godine, dok će drugi biti izgrađen do 2014., navodi list The Global Times.

U idućih deset godina Kina namjerava udvostručiti broj atomskih centrala. Trenutno je u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta aktivno 11 nuklearki snage 9,1 miliona kilovata, što je svega 1,3 posto energetskih kapaciteta u toj zemlji.

Osnovni proizvođači struje u Kini su i dalje termoelektrane na ugljen, koje pokrivaju 84 posto potrošnje električne energije.

Kineske vlasti namjeravaju promijeniti stanje u elektroprivredi jer su termoelektrane na ugljen osnovni zagađivači životne sredine i najveći emiteri plinova s učinkom staklenika i drugih zagađujućih spojeva, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Planirano je da do 2020. godine nuklearke podmiruju pet posto potreba za strujom. Već ove godine u Kini počinje izgradnja atomskih centrala ukupne snage 8,4 miliona kilovata.

Atomski reaktor će se izgraditi i u provinciji Sechuan, nedavno pogođenoj najsnažnijim potresom u posljednjih 30 godina.

Vrijednost tog projekta je 3,7 milijardi dolara, a centrala snage do šest miliona kilovata bit će izgrađena nedaleko od sela Sanba. Stručnjaci tvrde da potres nije oštetio teren namijenjen izgradnji reaktora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: