Svijet
0

Kina dopustila američkim vojnim brodovima uplovljavanje u Hong Kong

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odobrilo je američkim vojnim brodovima da blagdan Dana zahvalnosti provedu u Hong Kongu, samo nekoliko sati nakon što im je uplovljavanje uskraćeno.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Jianchao rekao je da je Peking dopustio američkom nosaču aviona USS Kitty Hawk i brodovima iz njegove borbene skupine uplovljavanje u Hong Kong isključivo iz humanitarnih obzira te da je Kina o tome obavijestila službeni Washington.

Učetvrtak ujutro je nosaču Kitty Hawk i brodovima njegove skupine najprije zabranjeno uplovljavanje u luku. Nekoliko sati nakon toga uplovljavanje im je dopušteno.

Kina je i ranije zabranjivala američkim vojnim brodovima uplovljavanje u Hong Kong kada bi dvije zemlje imale problema u međusobnim odnosima.

Odnosi između dvije zemlje zategnuti su posljednjih sedmica zbog sporova o trgovini i iranskome nuklearnom programu te zato što je američki Kongres dodijelio medalju Dalaj Lami kojeg kineska komunistička vlast smatra svojim neprijateljem.

Nosač Kitty Hawk, star 46 godina, prenosi Hina, koji je usidren u japanskoj luci Yokosuka, jedini je američki vojni nosač koji je stalno u inozemstvu, a zbog starosti će ga iduće godine zamijeniti USS George Washington.