Svijet
0

Kina: Disidenti apeluju na dijalog sa Dalaj Lamom

FENA
Grupa od 29 kineskih disidenata pozvala je u subotu vlasti u Pekingu da počnu neposredni dijalog sa tibetanskim duhovnim liderom u egzilu Dalaj Lamom, poslje talasa nereda koji su potresli tu autonomnu regiju u Narodnoj Republici Kini.

"Pozivamo lidere zemlje da uđu u neposredni dijalog sa Dalaj Lamom. Nadamo se da će se otkloniti nerazumijevanje između Han Kineza i Tibetanaca", navedeno je otvorenom pismu grupe, proslijeđenom e-mailom novinarima.

Han narodi su većinska grupacija u NR Kini. Prodekomkratski aktivisti, na čelu sa piscem Wang Leasingom i disidentom Liu Siaobo, zatražili su od vlade da pozove istražitelje Ujedinjenih nacija na Tibet kako bi bilo otklonjeno nepovjerenje međunarodne zajednice u Kinu, prenio je Reuters.

Aktivisti su također predložili da "pouzdanim" domaćim i stranim novinarima bude dozvoljeno da neometano izvještavaju sa Tibeta i istakli da uhapšenima tokom nereda treba osigurati otvoreno i fer suđenje.

Disidenti su također izrazili očekivanje da će vlada predočiti dokaze za optužbe protiv Dalaj Lame da je organizirao nerede, što je on porekao.

U pismu se savjetuje da se, u odnosu prema Dalaj Lami, napusti ton iz vremena Kulturne revolucije 1960-tih, koji samo raspiruje "međuetničku mržnju" i potkopava ugled zemlje.

"Postoje ozbiljne greške u redu (vlade) na Tibetu", ocijenili su autori i apelirali na vladu da iz temelja promijeni svoju "neuspjelu" politiku prema etničkim grupama.

Protesti predvođeni budističkim monasima, lamama, zahvatili su tibetansku prijestolnicu Lasu 10. marta, a zatim se djelimično proširili i na druge kineske provincije naseljene Tibetancima, za što su kineske vlasti optužile Dalaj Lamu.

Zvanični list Komunističke partije Kine "Narodne novine" pozvao je u subotu na "odlučno slamanje" tibetanskog separatističkog pokreta. U tekstu o, kako se navodi, "tibetanskoj zavjeri" glasilo KP Kine je navelo da je "šačica kriminalaca koja ne poštuje zakone" odgovorna za nasilje u Lasi, prijestolnici Tibeta, i da će zbog toga biti strogo kažnjeni, prenijela je agencija DPA.