Nakon dvije godine
9

Kina deportovala "američku špijunku" Sandy Phan-Gillis

Klix.ba
Američka biznismenka Sandy Phan-Gillis, koja je osuđena zbog špijunaže u Kini, deportovana je u SAD nakon odluke kineskog suda, javlja BBC.

Phan-Gillis je osuđena u utorak na tri i po godine zatvora, ali kaznu neće služiti. Ona je već provela više od dvije godine u pritvoru prije nego je počelo suđenje. Rođena je u Vijetnamu, a porijeklom je iz Kine. Uhapšena je u martu 2015. godine dok je putovala u Kinu s poslovnom delegacijom iz Teksasa. Njen suprug Jeff Gillis je kazao da je Kina optužila njegovu suprugu da je posjetila ovu zemlju dvaput zbog špijunskih misija 1996. godine, kao i da je sarađivala s FBI-jem na hvatanju dvojice kineskih špijuna u SAD-u te od njih načinila dvostruke agente. Prošle godine je optužbe nazvao "smiješnim" te dodao da je njen pasoš dokaz da nije uopće putovala u Kinu 1996. godine.

Phan-Gillis je čuvana na tajnoj lokaciji šest mjeseci, a nakon toga je smještena u samicu. Njen suprug je rekao da je ona napustila Kinu u petak, tačnije, iz Guangzhoua je istog dana stigla u Los Angeles.

"Sandy je presretna što je ponovo s porodicom i prijateljima, zahvalna je svima koji su neumorno radili kako bi se ona našla na slobodi", kazao je on.

Povratkom pedesetsedmogodišnje Sandy otklonjen je izvor tenzija između Washingtona i Pekinga, a pregovori o njenom puštanju na slobodu su intenzivirani prilikom posjete američkog državnog sekretara Rexa Tillersona Kini u martu ove godine.

Predsjednik Donald Trump je u nekoliko navrata hvalio kineskog lidera, predsjednika Xija Jinpinga, otkako su se sastali na Floridi ovog mjeseca. U četvrrtak je Trump rekao da Jinping dobar čovjek koji je uvijek radio sve kako bi "pritisnuo Sjevernu Koreju zbog njenog kontroverznog nuklearnog programa".