Washington Post
0

Kina dala Pakistanu nuklearni materijal

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kina je Pakistanu 1982. godine dala dovoljno urana za dvije atomske bombe, a američki dužnosnici za to znaju već desetljećima, objavljeno je u petak u Washington Postu.

List navodi da je informacija izvučena iz spisa oca pakistanskog programa za nuklearno naoružanje Abdula Kadira Kana, koji se nalazi u kućnom pritvoru u Pakistanu zbog optužbi za proliferaciju.

U članku se navodi i da je Kina Pakistanu proslijedila shemu za stvaranje jednostavnoga nuklearnog oružja.

Informaciju je američkom dnevnom listu dostavio novinar Simon Henderson, koji je ostao u kontaktu s pakistanskim znanstvenikom Kanom.

Kako piše u Postu, američke vlasti su se u privatnim razgovorima suprotstavile Kini u vezi s navodnom razmjenom nuklearnog materijala, ali je Peking odbio priznati da je sudjelovao u tome.

Upitan zašto Washington nikada nije javno zatražio objašnjenje Pekinga u vezi s ovim, glasnogovornik američkog državnog tajništva P.J. Crowley rekao je da ne može objašnjavati postupke prethodnih administracija.

Glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da je članak iz Washington Posta "bez osnova", prenijela je VoA.

Vjeruje se da je Abdul Kadir Kan glavni organizator mreže za širenje nuklearnog naoružanja u koju su umiješani Libija, Sjeverna Koreja, a možda i Iran.