{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina će prvi put u historiji uvoziti rižu iz SAD-a

22.7.2017. u 14:14
49
26
Kina će prvi put u historiji uvoziti rižu iz SAD-a
49
Kina će prvi put u historiji uvoziti rižu iz SAD-a
Foto: Pixabay
Najvećem svjetskom proizvođaču riže, Kini, ponestaju zalihe i potražit će ih u SAD-u, a trgovinski dogovor postignut je u četvrtak.
"Sporazum s Kinom je nešto o čemu se priča već više od 10 godina i drago mi je da je napokon došlo do realizacije, posebno ako se ima u vidu koliko će to koristiti našim proizvođačima i industriji", rekao je američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue.

Kina proizvodi 20 puta više riže nego SAD, ali je, također, i najveći potrošač ove namirnice. Zadnjih nekoliko godine Kina je više uvozila rižu, trošeći više od milijardu dolara godišnje kako bi nahranila svoju populaciju.

Povećani uvoz riže odražava promjene u kineskoj poljoprivredi. Seoska populacija je starije dobi, prinosi usjeva su niži i veliki je nivo iscrpljivanja tla. Zagađenje i klimatske promjene također doprinose smanjenju proizvodnje.

Ipak, veza Kine i SAD-a ostaje pomalo napeta. Trump je prozvao Peking zbog onog što smatra nepravednom trgovačkom praksom i želi smanjiti američki trgovački deficit s Kinom.

Kina se, pak, želi fokusirati na mnoga druga pitanja na kojima ove dvije zemlje trebaju sarađivati tokom narednih godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: