Fali joj zaliha
49

Kina će prvi put u historiji uvoziti rižu iz SAD-a

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Najvećem svjetskom proizvođaču riže, Kini, ponestaju zalihe i potražit će ih u SAD-u, a trgovinski dogovor postignut je u četvrtak.

"Sporazum s Kinom je nešto o čemu se priča već više od 10 godina i drago mi je da je napokon došlo do realizacije, posebno ako se ima u vidu koliko će to koristiti našim proizvođačima i industriji", rekao je američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue.

Kina proizvodi 20 puta više riže nego SAD, ali je, također, i najveći potrošač ove namirnice. Zadnjih nekoliko godine Kina je više uvozila rižu, trošeći više od milijardu dolara godišnje kako bi nahranila svoju populaciju.

Povećani uvoz riže odražava promjene u kineskoj poljoprivredi. Seoska populacija je starije dobi, prinosi usjeva su niži i veliki je nivo iscrpljivanja tla. Zagađenje i klimatske promjene također doprinose smanjenju proizvodnje.

Ipak, veza Kine i SAD-a ostaje pomalo napeta. Trump je prozvao Peking zbog onog što smatra nepravednom trgovačkom praksom i želi smanjiti američki trgovački deficit s Kinom.

Kina se, pak, želi fokusirati na mnoga druga pitanja na kojima ove dvije zemlje trebaju sarađivati tokom narednih godina.